DIY • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
DIY


 

Γνωρίζετε τι λένε τα αγαπημένα σας χρώματα για εσάς, πώς επεμβαίνουν στη διάθεσή σας και πώς ανταποκρίνονται στο ρόλο κάθε δωματίου; Σας φτιάξαμε ένα μικρό οδηγό για να μάθετε ποιο χρώμα ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας, ποιο είναι πιο φωτεινό ακόμα κι από το λευκό, ποιο βοηθά στη χαλάρωση ή ποιο κλείνει την... όρεξη. 

 


Κατ΄ αρχάς ας εξηγήσουμε ποια είναι τα θερμά χρώματα και ποια είναι τα ψυχρά, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι ιδιότητες των χρωμάτων που θα δούμε στη συνέχεια. Τα θερμά είναι εκείνα που μας ζεσταίνουν, μας κάνουν πιο κοινωνικούς και διεγείρουν την όρασή μας. Για παράδειγμα, το χρώμα της ζεστασιάς, της ζωντάνιας και της ενεργητικότητας είναι αδιαμφισβήτητα το πορτοκαλί και οι συμβολισμοί του συνδέονται με το αίμα και την καρδιά, ενώ το χρώμα του ήλιου, το κίτρινο, θεωρείται πιο φωτεινό ακόμα και από το… λευκό.

 

Στην απέναντι πλευρά, τα ψυχρά χρώματα προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα ηρεμίας και μελαγχολίας. Με το μπλε να συμβολίζει την καθαρότητα και τη σταθερότητα, το πράσινο να θεωρείται το πιο άνετο χρώμα της παλέτας και το μοβ να μεταμορφώνεται με... άνεση από εκκεντρικό σε πολυτελές –  άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι βασιλείς το προτιμούσαν στα ενδύματά τους, προκειμένου να δείχνουν την ανωτερότητά τους.

 

Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά των χρωμάτων θα σας βοηθήσουν να «διαβάζετε» σωστά τη «γλώσσα» τους και να καταφέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη διακόσμηση και τη διάθεσή σας. 

 

Ένταση στο κόκκινο Ακτινοβολεί ένταση, πόθο, δυναμισμό, αυτοπεποίθηση. Το κόκκινο διεγείρει έντονα ερεθίσματα γι’ αυτό προσέξτε το σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, σεμικρές επιφάνειες, π.χ. πίσω από το προσκέφαλο, ή σε διακοσμητικά, όπως οι κουρτίνες, θα αναβαθμίσει το χώρο. Ιδανικά ταιριάζει στην τραπεζαρία, διότι ανοίγει την όρεξη. Αν είστε επιρρεπής στις λιχουδιές καλύτερα να το αποφύγετε στην… κουζίνα, γιατί μπορεί να πάρετε βάρος. Έχετε σκεφτεί γιατί τα τραπεζομάντιλα στα εστιατόρια και στις ταβέρνες είναι… κόκκινα; Βοηθάει στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

  

 

Όνειρα σε ροζ φόντο Το ροζ είναι ρομαντικό και ήρεμο, γι’ αυτό ταιριάζει τέλεια στα βρεφικά κοριτσίστικα δωμάτια. Μπορείτε ωστόσο να το επιλέξετε ως συμπλήρωμα, δηλαδή σε μικρές δόσεις και σε δωμάτια μεγαλύτερων παιδιών, τα οποία είναι πολύ ενεργητικά ή έχουν ένταση.

 

- Κουρδιστό πορτοκάλι Το χρώμα της ενεργητικότητας, της ζεστασιάς και της αισιοδοξίας σάς βοηθάει να αναπτύξετε την κοινωνικότητα σας. Το πορτοκαλί εμπνέει ενθουσιασμό και τραβάει την προσοχή, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για προειδοποιήσεις στο δρόμο, π.χ. οι κώνοι για τη στάθμευση έκτακτης ανάγκης. Έτσι και η επιλογή του για χρήση στις καθαρές αποχρώσεις του για τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού προδιαθέτουν μια μοντέρνα διάθεση, ενώ οι πιο απαλές και παλ αποχρώσεις χαρακτηρίζουν τα παραδοσιακά και έθνικ στυλ.

 

Lemon energy Το κίτρινο δεν περνά ποτέ απαρατήρητο, γι’ αυτό άλλωστε τα σχολικά λεωφορεία ή τα ταξί σε αρκετές χώρες βάφονται σε αυτό το χρώμα ώστε να ξεχωρίζουν εύκολα. Είναι το πιο φωτεινό χρώμα και συνδέεται με τη χαρά, την αισιοδοξία, αλλά και τη ζήλια. Ταιριάζει στην ποπ κουλτούρα των 70s, όπου χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει λεπτομέρειες των έργων και αυτό διότι σε μεγάλες επιφάνεια μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση. Τέλος, οι ανοιχτές αποχρώσεις του τονώνουν τη μνήμη και βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού σας.  

  

 

- Chocolat, όπως σοκολάτα Παρότι πολλοί θεωρούν το καφέ μουντό και άχρωμο – ορισμένοι το επιλέγουν αντί του μαύρου – είναι ένα πολύ ζεστό και γήινο χρώμα. Προφανώς δεν ταιριάζει μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο, αλλά λειτουργεί πολύ καλά ως βάση για πολλά χρώματα όχι μόνο επάνω στους τοίχους αλλά και στα έπιπλα ή στα δομικά στοιχεία του σπιτιού (π.χ. δάπεδο, κουφώματα, πόρτες κ.λπ.). Είναι ένα χρώμα που αν συνδυαστεί σωστά αναδεικνύει εκλεπτυσμένο γούστο, κύρος, δυναμισμό, ασφάλεια. Aν το είχατε υποτιμήσει, μήπως να το ξανασκεφτείτε;

 

- Στα μενεξεδιά Το μοβ συνδέεται με την πολυτέλεια, τον πλούτο αλλά και με τον πνεύμα, καθώς βοηθάει στη μελέτη συνδυάζοντας τη σταθερότητα του μπλε με την ενέργεια του κόκκινου. Προκαλεί… μυστήριο αλλά και ήρεμα συναισθήματα. Με τις κατάλληλες επιλογές (π.χ. καφέ, μπλε) δημιουργεί ένα πολύ κομψό σύνολο, όχι απαραίτητα θηλυκό, αλλά πολύ classic chic!

 

- Blue velvet Το μπλε είναι το αντίθετο χρώμα του κόκκινου, γι΄αυτό και συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους.  Είναι το χρώμα της σταθερότητας, της αρμονίας αλλά και της εμπιστοσύνης και της κοινωνικότητας (σκεφτείτε το logo του facebook!). Επιπλέον είναι το χρώμα που βοηθά το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, καθώς μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους, από το μπάνιο έως την κρεβατοκάμαρα, ενώ οι αποχρώσεις που θα διαλέξετε (πιο θερμές ή πιο ψυχρές) θα καθορίσουν το πόσο θα σας διεγείρει το δωμάτιο που θα το χρησιμοποιήσετε. Τέλος, αν σας απασχολεί το βάρος σας είναι το χρώμα που θεωρείται ότι περιορίζει την όρεξη.

 

- Πράσινο φως Οι ιδιότητες του πράσινου είναι ευεργετικές. Είναι το χρώμα που συνδέεται με την ελπίδα, τη φρεσκάδα, την ευφορία, την ηρεμία, τη χαλάρωση, αλλά και τη γονιμότητα. Ολα αυτά το κατατάσσουν στο χρώμα με τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες και γι’ αυτό το προτιμούν στους τοίχους των νοσοκομείων ή στις ρόμπες των γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης βοηθάει στη συγκέντρωση, γι’ αυτό ταιριάζει σε γραφεία ή χώρους μελέτης.

- Γκρι ουδετερότητα Το γκρι είναι ένα πολύ μοντέρνο χρώμα. Εχει, όπως ξέρετε, πάρα πολλές αποχρώσεις (τουλάχιστον… «50» είναι πολύ διάσημες), οι οποίες εκτός από σέξι μπορεί να είναι πολύ κομψές και εκλεπτυσμένες. Μην αφήνετε το νωθρό χαρακτήρα του να σας παρασύρει. Εμπλουτίστε το με έντονα χρώματα (π.χ. πορτοκαλί, κίτρινο, μπλε ηλεκτρίκ) και θα το δείτε να μεταμορφώνεται. Είναι το ιδανικό χρώμα αν θέλετε να προβάλλετε ένα σοβαρό και ισορροπημένο προφίλ, γι’ αυτό ταιριάζει σε επαγγελματικούς χώρους.

 

- Μαύρο… πρόβατο Το απόλυτα παρεξηγημένο. Παρότι το μαύρο δεν είναι χρώμα, θεωρείται η πιο εκκεντρική, εναλλακτική, δυνατή και μυστηριώδης… «δήλωση» που μπορείτε να κάνετε. Σπάνια μπαίνει σε μεγάλες επιφάνειες, αλλά αν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε ακόμα κι ένα τοίχο ή μια εσοχή σε μαύρο χρώμα, δείτε την επιλογή που σας δίνουν, για παράδειγμα, τα κούφωματα (ή/και οι πόρτες). Ταυτόχρονα είναι πολυτελές και παρότι είναι σκοτεινό με το σωστό φωτισμό αναδεικνύει ιδανικά ένα χώρο, μια γωνιά, ένα έπιπλο.    

 

- Εν λευκώ Τόσο απόλυτο, γαλήνιο, αγνό, φωτεινό που δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει όλες αυτές τις ιδιότητες του λευκού μέσα στην απλότητά του. Εννοείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ωστόσο θέλει μια προσοχή όταν επιλέγεται σε total look, για να μη μοιάζει κλινικό και αποστειρωμένο. Προσοχή, διότι μέσα στην καθαρότητα και στη διαύγειά του δύσκολα κρύβει οποιαδήποτε μικροατέλεια υπάρχει στο χώρο. Αν δεν θέλετε να το συνδυάσετε με άλλα χρώματα (ταιριάζει με όλα), σκεφτείτε το συνδυασμό του καθαρού λευκού με αποχρώσεις off white και εκρού. Θα το ζεστάνουν χωρίς να χάσετε όλα τα καλά χαρακτηριστικά του.

Ντύνουμε τον χώρο σας με χρώματα!

Με πολυετή εμπειρία στον χώρο των χρωμάτων, και με ανθρώπους που εργάζονται με υπευθυνότητα, η εταιρεία Kraft Paints σας δίνει τα εφόδια που χρειάζεστε για να καταστήσετε τον χώρο σας όμορφο και φωτεινό.

Τα χρώματα τοίχου δεν αποτελούν απλά αποχρώσεις που αποδίδουν την αίσθηση του καινούργιου. Είναι τα βασικά μέσα που δίνουν στον χώρο σας χαρακτήρα και ύφος και σας προσφέρουν την δυνατότητα να εκφράσετε την δική σας προσωπική αισθητική.

Η έμπνευσή μας για την απόδοση μεγάλης ποικιλίας αποχρώσεων βρίσκει την υλοποίησή της, μέσα από την χρήση προηγμένου εξοπλισμού αλλά και την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Kraft.

Φροντίζουμε πάντα να διερευνούμε τα οφέλη της προόδου και της εξέλιξης και να τα εντάσσουμε στην νοοτροπία μας, η οποία υπαγορεύει:

• την μέγιστη απόδοση,
• την ασφάλεια του προϊόντος
• αλλά και την πλήρη ικανοποίηση των συνεργατών και των πελατών μας από την εφαρμογή

Τα χρώματα τοίχων της Kraft, καθιστούν το βάψιμο σπιτιού εύκολη υπόθεση, καθώς η εφαρμογή τους αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα με λίγες κινήσεις, ενώ τα ιδιαίτερα χρώματα από τα οποία έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε, βελτιώνουν την εικόνα των εργασιακών χώρων και δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τους χώρους κοινωνικής εστίασης.

Δεν είναι πάντοτε απαραίτητη μια πλήρης αλλαγή ώστε ο χώρος σας να αλλάξει και να ανανεωθεί. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται απλά λίγο χρώμα.

Η Kraft, σας δίνει την παλέτα!

Disclaimer