Aναπόσπαστα στοιχεία του κόσμου που ζούμε, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στο κατεξοχήν σχεδιασμένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Το χρώμα παίζει πάντα ρόλο στην ανθρώπινη διαδικασία εξέλιξης. Το περιβάλλον και τα χρώματα είναι αντιληπτά, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και κρίνει αυτό που αντιλαμβάνεται σε μια αντικειμενική και υποκειμενική βάση. Η ψυχολογική επίδραση, η επικοινωνία, η πληροφόρηση και οι επιδράσεις στην ψυχή αποτελούν πτυχές των διαδικασιών αντιληπτικής κρίσης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των αναζητήσεων και του σκοπού του.
Η εντύπωση ενός χρώματος και του μηνύματος που μεταδίδει είναι υψίστης σημασίας για τη δημιουργία της ψυχολογικής διάθεσης ή ατμόσφαιρας που υποστηρίζει τη λειτουργία ενός χώρου. Ο αρχιτέκτονας και ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων εξετάζουν το χρωματικό αποτέλεσμα κάθε στοιχείου της κατασκευής ενός κτιρίου, από τα γήινα χρώματα πρωτογενών δομικών υλικών όπως ξύλο, πέτρα, τούβλο και μάρμαρο, στην εκτεταμένη ποικιλία χρωμάτων που διατίθενται για βαφές, πόρτες, παράθυρα κτλ.
Η επίδραση των αποχρώσεων εξαρτάται από τη θέση και το περιβάλλον τους, καθώς τα χρώματα δεν παρατηρούνται σχεδόν ποτέ μεμονωμένα. Η αντίληψη και η αντίδρασή μας σε μια απόχρωση θα αλλάξει εάν βρίσκεται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ενός κτιρίου, είτε βρίσκεται σε μια οροφή, έναν τοίχο ή το πάτωμα και ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση φωτισμού. Τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών αποχρώσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τελικά αποτελέσματα από τον αρχιτέκτονα ή interior designer, αλλά να χρησιμοποιούνται περισσότερο ως σημείο εκκίνησης.
To ορατό φάσμα του Isaac Newton “Visible 7”: red, orange, yellow, green, blue, indigo, and violet (ROYGBIV)